Probleem: Rioolstank

Oorzaak: Rioolstank kan voorkomen door lekkende rioolbuizen, leegstaande putjes of niet goed afgesloten –niet meer in gebruik zijnde- leidingen.

Vroeg tijdig herkennen:  Niet van toepassing.

Gevolg probleem:  De rioolstank kan op bepaalde momenten van de dag voorkomen of bij bepaalde weersomstandigheden of windrichting. Soms kan een hardnekkige rioolstank ook permanent voorkomen.

Oplossing: Wilt u de oorzaak van de rioolstank opsporen? Hou dan tot in detail bij waar u wanneer en op welk tijdstip met welke windrichting u rioolstank ruikt. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld een leiding onder de vloer kapot is maar dat u de rioolstank alleen ruikt als er een bepaalde windrichting is zodat de geur van onder de vloer getrokken wordt.

Het kan ook voorkomen dat er bijvoorbeeld een putje buiten leegstaat waardoor er rioolstank via het putje naar buiten komt. U zult dan de geur alleen binnen ruiken als de wind de geur mee naar binnen neemt.

Alle binnen en vrijwel alle buitenputten hebben een antistank emmertje, klep of rand. De functie daarvan is dat er geen open verbinding met het riool is. Komt u terug van vakantie of gebruikt u bijvoorbeeld het doucheputje lange tijd niet dan kan het zijn dat het water verdampt is en er dus wel een open verbinding met het riool is. In dat geval lost het vullen van een douche putje dus al veel op.

Ga de volgende dingen na om zelf veel voorkomende rioolstank overlast te verhelpen.

  • Staat er rioolwater in uw kruipruimte of watermeet put?
  • Staan er putjes leeg of worden bepaalde afvoeren nauwelijks meer gebruikt?
  • Heeft u afvoeren in het verleden afgedopt of zijn er afvoeren die helemaal niet meer gebruikt worden?

Door bovenstaande 3 vragen na te gaan kunt u veel voorkomende rioolstank problemen verhelpen!

Voorkomen:  Voorkomen van rioolstank kunt u door regelmatig uw niet veel gebruikte putjes te vullen met water (ook een afwasbakje valt hieronder). Daarnaast is het na een verbouwing raadzaam om niet meer gebruikte afvoeren professioneel af te dichten doormiddel van passende afdicht kleppen. Afdichten met purschuim of andere middelen kan verstoppingen veroorzaken! Pas daar dus goed mee op.